Zo voelt het voor veel van mijn cliënten die nieuw binnenkomen. ‘Ik heb van alles gedaan, maar het werkt altijd maar even.’ Elke keer probeer je maar weer opnieuw een dieet. Want misschien is dit ene dieet, dit nieuwe dieet, wél het dieet waar je blijvend mee afvalt. En je probeert het maar weer.  200% geef je, dag in, dag uit. Maar helaas ben je na 1,5 jaar weer terug bij dezelfde oude gewoontes, hetzelfde gewicht. Of je weegt nog meer dan voor die tijd. Je baalt. Het werkt niet. Je vertrouwen in jezelf daalt. Je bent bang dat het nooit gaat lukken.

Ria heeft verschillende diëten gevolgd en is veel met eten bezig. Voor haar geschiedenis met verschillende diëten zonder blijvend resultaat gebruikte zij deze vergelijking:

‘Ik ben verdwaald in het bos, ik probeer er uit te komen, maar ik kom steeds op dezelfde plek uit. En daar wil ik helemaal niet zijn!’

Grappig. Ik heb ooit bij een psycholoog gezeten die voor mijn situatie ook een bos als vergelijking gebruikte….

En nu mag jij dit eens toepassen. Stel je nu eens voor, dat jij in een bos bent. En ineens weet je niet meer waar je bent. Je concludeert dat je verdwaald bent.

De eerste gedachte is: ‘hoe kom ik dit bos nu weer uit!!??’

Wat niet werkt is in paniek raken, denken: ‘Ik kom nooit uit dit bos!’ Ik ben verdwaalt!’. Op de grond gaan liggen en wachten tot iemand je komt halen werkt ook niet.

Wat je eigenlijk wilt is in een rechte lijn het bos uit rennen. Je hebt maar één doel: je wilt dat bos uit.

Je begint te rennen, vol gas, in een rechte lijn het bos uit. Snel, want je vindt het maar niks om verdwaald te zijn.

Maar omdat je zo druk bent met het rennen, hoe snel je rent en hoe graag je dat bos uit wilt, kijk je niet meer om je heen. Je kijkt niet meer naar je omgeving. Je ziet geen verschillen meer tussen de bomen. En dan ben je helaas al een hele tijd aan het rennen, voordat je door hebt dat je rondjes aan het rennen bent.

En dat laatste is precies wat je met een dieet probeert te doen. Je probeert in een rechte lijn het bos uit te rennen. Het volgen van een advies of een schema om af te vallen is hetzelfde als rennen in het bos. Je hebt dan maar één doel: je streefgewicht halen. En snel, want je vindt het niet fijn om te zwaar te zijn. Je wordt je ondertussen niet bewuster van je patronen, je gewoontes, de oorsprong van je gedrag. Je focust alleen op dat streefgewicht. Heb je je streefgewicht gehaald, dan val je in 95% van de gevallen terug in oud gedrag en kan je weer opnieuw beginnen. Het duurt een hele tijd voordat je door hebt dat je in een vicieuze cirkel zit, of: rondjes aan het rennen bent.

Diëten is dus steeds opnieuw verdwalen in hetzelfde bos.

Dat werkt dus niet. Wat zou wel werken?

Om het bos uit te komen: Als je nu eens stil staat en goed om je heen kijkt. Voelt hoe je er bij staat. Je bent vast erg gespannen. Ook bang. Dat is vervelend, maar het is even zoals het is. De gedachte: ‘ik moet zo snel mogelijk dit bos uit!’ probeer je los te laten. Daar wordt je vast wat rustiger van. Je kijkt weer eens om je heen. Misschien herken je wel een struik, een boom. Misschien hoor je wel geluiden die wijzen op een weg in de buurt. Misschien ruik je wel geuren die wijzen op bewoners. Waar staat de zon eigenlijk? Conclusie: het aanwezig zijn in het moment zelf verhoogt jouw kansen om het bos uit te komen.

Om gezonder te leven: Sta eens stil bij waar je nu staat als je kijkt naar jouw gezondheid. Nog niet waar je wilt zijn? Te zwaar? Heel veel met je gewicht bezig, zonder resultaat? Ja dat is pijnlijk. En het is wat het is. In het hier en nu is dat waar je mee te dealen hebt.

Stel, je zou dit loslaten. Ja, je hebt jaren geknokt om af te vallen en het is nog niet gelukt. Punt. En je brengt vervolgens je aandacht naar het hier en nu: wat is voor jou nu eigenlijk belangrijk in dit leven? Wat kan je in het dagelijks leven doen, om hier je aandacht aan te geven? En vanuit dat punt vervolgens stap voor stap bezig gaan met gezonder leven, goed voor jezelf zorgen?

Ik hoop dat deze vergelijking voor jou wat duidelijkheid schept. Ik wil je uitnodigen om vanuit een andere invalshoek effectiever te werken aan je gezondheid. Want dat verdien je. Heb je vragen of opmerkingen? Dan hoor ik graag van je.