Tijdens de vakantie zijn er een aantal triggers die snaaigedrag uitlokken.

  1. Je denkt: nu mag het! Vaak ontstaat dit omdat je in de periode voor je vakantie te streng bent geweest voor jezelf. Je wilt dan lekker de boel de boel laten en betrekt je eten hier bij. Helaas baal je na de vakantie weer van jezelf.
  2. Je hebt een ander ritme (of geen ritme) en slaat maaltijden over. Hierdoor ga je vaak onbewust meer snaaien.
  3. Je hebt een koppeling gemaakt tussen eten en ontspanning. Wanneer je relaxt krijg je dan automatisch ook zin in iets lekkers, of je probeert je vermoeidheid op te peppen met eten.

Tips voor eten in de vakantie zonder schuldgevoel:

  1. Sta stil bij je gevoel en je behoefte. Waar heb jij tijdens vakantie écht behoefte aan? Wat vind jij het aller belangrijkste aan vakantie? Voor mij is dit overduidelijk genieten van wat er is, ontspanning en rust. Het ritme en de verplichtingen van thuis los laten. Wat is het voor jou?
  2. Bedenkt wat voor rol eten hier in speelt. Is ontspannen aan het zwembad liggen echt lekkerder met 6 cocktails? Of is dat eigenlijk niet wat je wilt voor de lange termijn? Mijn trigger uit het verleden was om ’s avonds bij de caravan elke avond chips te gaan eten. En nee, dan niet één schaaltje. Dat was echt geen genieten om met een volle buik dan uiteindelijk naar bed te gaan. Maar dat doen we inmiddels anders! Zie punt 3.
  3. Bedenk voor jezelf wat jij acceptabel vindt aan extra’s in je vakantie. Op een vakantie stond ik voor de derde dag op rij bij de snackbar een softijsje te eten, toen ik mij besefte dat dit niet was wat ik wilde. Softijs eten ‘omdat het kan’ was toen mijn trigger. Ik heb daar bedacht wat ik WEL acceptabel vond voor de rest van de vakantie en dat hielp mij goed. Dit betekent niet dat ik niets lekkers eet. Dat doe ik zeker wel. Maar alles bewust en vooral omdat ik er van wil genieten.

Ik wil je uitnodigen om stil te staan bij wat je eet en drinkt op vakantie. Te bedenken wat jij acceptabel vindt. Zodat je kan genieten van de keuzes die je bewust maakt. Een hele fijne vakantie gewenst!

Ik ben altijd benieuwd of het jou gelukt is om tevreden terug te kijken op je eetgedrag van afgelopen vakantie. Dus mail dan vooral 🙂