‘Ik moet gewoon de knop omzetten.’

‘Weet je wat ik nodig heb? Een schop onder mijn kont!’

‘Ik heb de discipline niet om het vol te houden.’

Dit zijn uitspraken die ik vaak hoor tijdens het kennismakingsgesprek in mijn praktijk. Vastzittende overtuigingen van dames die al vele diëten hebben geprobeerd en hier geen blijvend resultaat mee hebben behaald. En toch blijven ze op dezelfde manier denken, zelfs na de vijfde dieetpoging.

Inmiddels weten we dat in 95% van de gevallen een streng dieet geen blijvend resultaat heeft. Het heeft weinig zin om aan een dieet te beginnen wat maar 5% kans van slagen heeft. Zeg eens eerlijk: zou jij een medicijn slikken waarvan je weet dat er maar 5% kans is dat het werkt?

Vast houden aan de oude overtuigingen van streng lijnen werkt dus niet. Hoe kan je deze overtuigingen veranderen?

‘Ik moet gewoon de knop omzetten.’

Het is belangrijk dat jij ontdekt waar je motivatie ligt. Wat levert gewichtsverlies jou op? Hoe voel jij je dan? Wat is je grote wens, je behoefte? Wat vind jij belangrijk in het leven? Als je vanuit deze positie aan de slag gaat – dan hoeft er geen knop meer om. Nooit meer. Dit geeft heel veel rust, is de ervaring van mijn klanten.

‘Weet je wat ik nodig heb? Een schop onder mijn kont!’

Die schop onder je kont heb jij jezelf vast al heel vaak gegeven. En dat heeft helaas niet het gewenste resultaat gehad. Je ‘moet’ al zoveel van jezelf. Je bent vaak al zo streng voor jezelf.

Een portie liefde voor jezelf en zelfvertrouwen brengt je veel verder dan die schop onder je kont. Het is belangrijk dat je leert hoe jij je eigen coach kan worden, die je door de moeilijke momenten heen sleept. Dat je leert luisteren naar je eigen innerlijke stem en daar weer op gaat vertrouwen.

‘Ik heb de discipline niet om het vol te houden.’

Dat je alleen kan afvallen met discipline is een groot misverstand. Je wilt je eetgedrag en misschien je hele leefstijl gaan veranderen. Dit kost tijd! Wil je dit je leven lang blijven volhouden? Of wil je dat het nieuwe gewoontes worden, die vertrouwd voelen, waar je niet te veel meer over hoeft na te denken? Dat klinkt toch al een stuk beter.

Begin bij het begin: wie ben jij? Wat wil je bereiken? Waarom wil je dit zo graag? En ga hier stap voor stap mee aan de slag.

Ik help je hier graag bij. Meer weten over begeleiding? Neem contact op via onderstaand formulier.