‘Daar gaan we weer’, dacht ik

Gisteravond zag ik een reclame voorbij komen. Een aantrekkelijk aanbod ‘Leefstijlverandering’ door een app met , menu’s, beweegprogramma en afslankpillen.

‘Daar gaan we weer’ dacht ik. Bijna iedereen is aangekomen de afgelopen periode. Minder sport. Meer eten. Voor de dieetindustrie is deze periode een tweede januari.

Sportscholen blijven helaas nog even dicht. Dit is voor de dieetindustrie helemaal mooi. Want zij weten dat er veel mensen zijn die weer snel van het gewicht af willen. Er zullen dus de komende tijd verschillende aanbiedingen op ons af komen.

Waarom hoop ik dat je hier niet voor kiest?

Stel je voor dat je in een casino komt en er is een nieuw spel op de markt. Het spel ziet er prachtig uit. Wanneer je dit spel wint worden al je dromen waar. Krijg je eindelijk wat je altijd hebt gewild. Er is alleen 1 maar: je hebt 95% kans om te verliezen. Wees eens eerlijk, zou jij hier je geld op inzetten?

En toch is dit wel wat we met diëten doen. We hebben die droom om af te vallen. We streven naar dat slanke lichaam. Want als we daar zijn is alles goed, denken we. En dan is er een aanbod van een dieet. Wat ons beloofd onze dromen waar te maken. En er wordt jou niet verteld dat je 95% kans hebt om te verliezen. Ik begrijp dat je hier in dat geval voor kiest. Ik ben er zelf ook ingetrapt in het verleden.

Mijn uitnodiging blijft ten alle tijden: stop met lijnen. Blijf niet hangen in het patroon van diëten en aankomen. De wetenschap heeft al bewezen dat het niet werkt. 95% van de mensen komt weer terug op het oude gewicht na een dieet. 66% van de mensen wordt zelfs zwaarder na elk dieet. Het. Werkt. Niet.

Hoe herken je een dieet?

  • De focus ligt op gewichtsverlies. Nog erger: met een tijdslimiet waarbinnen je dit kan behalen. ‘Snel afvallen’ is het aanbod. Jouw droom waarmaken, dat belooft dit dieet.
  • Het is een tijdelijk programma.
  • Je krijgt een hapklare oplossing. De quick fix. Shake’s, een menu, maaltijdvervangers. En dit aanbod vraagt om een snelle rigoureuze verandering.
  • Er is een onderscheid tussen ‘goed’ en ‘fout’ eten. Bepaalde voedingsgroepen mag je misschien helemaal niet eten.

Het volgen van een dieet wat bestaat uit de bovenstaande punten geeft jou 95% kans om uiteindelijk niet af te vallen op lange termijn en 66% kans om zwaarder te worden. Het zogenaamde ‘dieetdenken’, wordt bij elke lijnpoging versterkt.

In mijn praktijk help ik vrouwen om dit patroon te doorbreken. Om te kiezen voor zichzelf en hun gezondheid. Niet vanuit MOETEN, maar vanuit bewustwording. Een hele andere mindset.

Wat werkt beter?

  • Leer de patronen kennen die maken dat je elke keer terugvalt in oud gedrag.
  • Kies je motivatie: Kijk waar jij je motivatie uit haalt. Haal je deze uit negatieve gedachten zoals: ‘Ik ben te dik, Ik moet afvallen, Ik vind mezelf niet mooi, Ik heb een schop onder mijn kont nodig.’ dan is de kans groot dat je in een quick fix schiet. Die 95% kans heeft om te mislukken op lange termijn.
  • Óf haal jij je motivatie uit de wens om goed voor jezelf te zorgen? omdat je het waard bent? omdat je leven hier waardevoller van wordt en het je dichter brengt bij alles wat belangrijk is voor jou? Dit is een hele andere mindset. Jij kan dit ook leren. Én deze motivatie werkt levenslang.
  • Verander in kleine stappen. Neem de tijd. Leg je zelf geen regels en rigoureuze veranderingen op.
  • Leer te voelen welke voeding werkt voor jou. Los van wat de buurvrouw doet. Los van die collega die wél goed kan afvallen. Los van die vriendin die een maagverkleining heeft gehad. Wij vergelijken onszelf constant met anderen. Leer wat werkt voor JOU!

En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Ik gun jou een eetpatroon wat ontstaat vanuit een levenslange motivatie om goed voor jezelf te willen zorgen. Jij kan hiervoor kiezen. Ik help je hier graag bij.

En ik hoop dat je in ieder geval niet gaat lijnen 😉 Fijn weekend!

herken een dieet
herken een dieet